Η πόλη της Σητείας

  • άποψη 1
  • άποψη 3
  • άποψη 4

Η Σητεία, με 12.000 κατοίκους, είναι μια γραφική πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου και αγκαλιάζει το όμορφο λιμάνι και την μεγάλη αμμουδερή παραλία.

Στην παραλία και στις πλατείες της, στα καταστήματα και τις ταβέρνες, στα καφέ και στα νυχτερινά club της θα ανακαλύψετε ότι η Σητεία είναι μια ζωντανή πόλη που έχει πολλά να προσφέρει. Η νυκτερινή ζωή της πόλης συνδυάζεται και με υψηλής ποιότητας πολιτιστικές εκδηλώσεις μουσικής, θεάτρου και χορού.

Η Σητεία είναι μια πόλη που δέχεται το παρελθόν αλλά αναζητεί και το καινούργιο. Μια πόλη που συνδυάζει την ανάμεικτη εικόνα της κρυμμένης μαγείας και της ηρεμίας με τη χαρά της ζωής και την ζωντάνια.

Blog Picture

Αξιοθέατα και Μνημεία

Ο Δήμος της Σητείας γίνεται ο χώρος που αποκαλύπτονται θαυμάσιοι αρχαιολογικοί θησαυροί και χαρακτηρίζεται από επιβλητικά μνημεία του παρελθόντος. Τα μνημεία αυτά είναι σπαρμένα παντού και αποτελούν έργα πολιτισμών και ανθρώπων, όπως τα περίφημα ανάκτορα της μινωικής Ζάκρου, τα απομεινάρια της Ετεοκρητικής Πραισού, τα ερείπια του Πρωτομινωικού οικισμού στο ψαροχώρι του Μόχλου, το φρούριο της καζάρμα. ο πύργος του Κορνάρου κ.α

Οι δημιουργικές καταθέσεις των ανθρώπων της καθημερινής ζωής και του μόχθου φιλοξενούνται σήμερα στα Μουσεία, που δημιουργήθηκαν με περισσή φροντίδα και διατηρούνται από το Δήμο και τους πολιτιστικούς φορείς του. Ο επισκέπτης της Σητείας εκπλήσσεται από την πληθώρα των αρχαιολογικών χώρων που συναντά.

Η ιστορία της πόλης

Η Σητεία αποτελεί την πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου και της Επαρχίας. Μια ωραία αμφιθεατρική πόλη με πληθυσμό σήμερα πάνω από 11.000 κατοίκους. Δεσπόζει στον ομώνυμο κόλπο και αποτελεί ειρηνικό καταφύγιο για τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες που μ' αυτήν αφετηρία ξεκινούν για να επισκεφτούν τα 45 χωριά της, να γευτούν την πατροπαράδοτη κρητική φιλοξενία και να διαπιστώσουν με θαυμασμό πως κάθε γωνιά της Σητειακής γης κρύβει στα σπλάχνα της κι από ένα αρχαιολογικό θησαυρό που πιστοποιεί την μεγάλη πολιτιστική παράδοση στον τόπο αυτό.

Το όνομα Σητεία είναι παλιό και προήλθε από την ονομασία της αρχαίας πόλεως Ήτιδος ή Ητείας που βρισκόταν στην Ανατολική Κρήτη σύμφωνα με τα λεγόμενα του Διογένη του Λαέρτιου που την θεωρεί πατρίδα του Μύσωνα ενός από τους 7 σοφούς. Σ' αυτό συμφωνεί και ο λεξικογράφος του Ε ' αι. μ.Χ. Στέφανος Βυζάντιος Μπορεί όμως το όνομα να είναι προελληνικό και να πρόκειται για την SE-TO-I-JA των πινακίδων της γραμμικής γραφής. Ο μελετητής του Ερωτόκριτου Γιάνναρης πιστεύει πως το τελικό Σητεία προήλθε από την γενική της Ήτείας ή από το εις Ητείαν.

Οι παραλίες της Σητείας

  • Η παραλία της Σητειας
  • Η παραλία στο Βάι
  • Μακρυγιαλός
  • Ίτανος
  • Ίτανος

Οι παραλίες κοντά στη Σητεία είναι πεντακάθαρες και παραδεισένιες και οι περισσότερες από αυτές είναι βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία! Οι πιο σημαντικές είναι το Βάι με το γνωστό σε όλο τον κόσμο φοινικόδασός του, ο Ίτανος, ο Γούδουρας, ο Καρουμές, η Κάτω Ζάκρος, ο Κουρεμένος, ο Κουτσουράς, ο Μόχλος, ο Ξερόκαμπος, ο Παπαδιόκαμπος, το Πλατάνι, η Χιόνα και η παραλία της Σητείας που βρίσκεται μέσα στην πόλη και είναι η πιο οργανωμένη με θαλάσσια σπορ, ταβέρνες, καφενεία, ξαπλώστρες και ομπρέλες, όπως και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πιστέψτε μας, αξίζει να επισκεφθείτε την Σητεία. Η γενέτηρα του Βιτσέντζου Κορνάρου έχει να σας προσφέρει συγκινήσεις και όμορφες στιγμές με τους χαμογελαστούς Σητειακούς και την ζεστή φιλοξενία τους!

Blog Picture

Τοπικά προιόντα Σητείας

Πρόσφατο απόκτημα της πόλης το εκθετήριο - μουσείο τοπικών προϊόντων. Δημιουργήθηκε και λειτουργεί με ευθύνη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας. Σκοπός του η προβολή των τοπικών προϊόντων, η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής. Τα κύρια προϊόντα που παρουσιάζονται είναι παγκοσμίως γνωστά. Σε αυτά περιλαμβάνονται το περίφημο ελαιόλαδο «Σητεία», ο φημισμένος «Κρητικός τοπικός οίνος» Σητείας, και η τσικουδιά Βαρβάκι.

Γνωρίστε τα προιόντα μας και τους δικούς μας παραγωγούς. Παράγουμε πρωτογενή προιόντα, πρώτης ποιότητας, τα οποία αξίζουν την προτίμησή σας. Λάδι από την Σητεία και την Κριτσά αλλά και από όλο το Λασίθι, ζαρζαβατικά από την Ιεράπετρα, κρασί από τόσους μικρούς παραγωγούς, την Ένωση Σητείας την μονή Τοπλού.Στη Σητεία παράγουμε επίσης τυρί, ξύγαλο & γάλα.